Hydrogen Pilot Project

In samenwerking met Boskalis, Port of Rotterdam, ZEDhub, Nedstack Fuel Cell Technology & ROGER Renewable Energy B.V. hebben we een pilot uitgevoerd met het baggeren op waterstof. Op 12 juni 2023 is er daardoor voor het eerst in de Rotterdamse haven op waterstof gebaggerd. Een belangrijke mijlpaal!

Voorafgaand aan de pilot heeft Boskalis op de werf in Capelle aan den IJssel het Medusa 2 platform voorzien van een elektrische kraan. Een kraan die uniek is met zijn bereik tot 24 meter diepte en elektrische aandrijving. Aan boord is een container met een brandstofcel geïnstalleerd. Op de Maasvlakte is een container gevuld met waterstof aan boord gezet. De brandstofcel zet de waterstof om in elektriciteit en met deze elektriciteit wordt de elektrische kraan van de Medusa 2 aangedreven.

Met dit pilot project doen we gezamenlijk ervaring op, waardoor de Nederlandse baggersector zich blijft ontwikkelen. Er is nieuwe kennis opgedaan over operationele- en veiligheidsfactoren bij het gebruik van waterstof, maar ook de logistiek rondom waterstof. Een hele fijne ervaring van de bemanning was dat er in stilte werd gebaggerd. Dit is positief voor de gezondheid en veiligheid aan boord.

Deze pilot is van groot belang. De partners hebben namelijk de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te kunnen opereren.

Bekijk de video